Terugblik Open Monumentendag op Dijledonk

maandag 12 september 2022

Afgelopen weekend kruisten de wegen van Open Monumentendag én de start van het nieuwe cultuurseizoen van GC ’t Blikveld elkaar op ons woonproject Dijledonk in Rijmenam!

In:

Afgelopen weekend kruisten de wegen van Open Monumentendag én de start van het nieuwe cultuurseizoen van GC ’t Blikveld elkaar op ons woonproject Dijledonk in Rijmenam! 

​​​​​​​Meer dan 600 toeschouwers konden er afgelopen weekend -gespreid over 3 uitverkochte avonden- genieten van de  locatietheatervoorstelling ‘Meurop’ en van de eigenzinnige expo ‘Meurop uit de kast’.

​​​​​​​Met Dijledonk willen COGIVA en PSR de oude industriële site van Meurop nieuw leven inblazen. In aanloop naar de herontwikkeling ervan stellen we onze site al geruime tijd open als ontmoetingsplek voor de buurt, wat past binnen onze visie op het bewaren van waardevol erfgoed en onze duurzame bedrijfsambities op vlak van community engagement.

Meer dan 20 jaar drukte deze iconische meubelfabriek zijn stempel op het dorpsleven in Rijmenam. De site aan de Oude Keerbergsebaan in Rijmenam was als een bijenkorf waar in de ‘golden sixities’ dagelijks wel 1.000 werknemers in-  en uitzwermden. Veel echtparen gingen er samen uitwerken, jongeren vonden er dikwijls een partner, tussen het personeel heerste er een fijne geest van cameraderie en sportiviteit.  De oliecrisis eind jaren ’70 én tegenslag met een grote fabrieksbrand deden deze Rijmenamse ‘Ikea avant-la-lettre’ in 1980 de das om.

Een lokaal verankerd erfgoedproject in woord en beeld

Gebaseerd op verzamelde feiten, gegevens en talrijke getuigenissen van oud-werknemers, schreef de lokale theatermaakster Fien Leysen een eigentijdse theaterproductie over het erfgoedverhaal van Meurop en de sociaal-culturele impact ervan op de gemeente Bonheiden-Rijmenam. De Rijmenamse acteur Jaak Van Assche nam de vertolking voor zijn rekening, in samenspel met de gitarist Bert De Winter.

Na afloop van de voorstelling kregen de toeschouwers met de steun van Dijledonk een ‘Getuigenissenboekje’ mee naar huis waarin je de hele Meurop-geschiedenis kan herontdekken.

Een leestip voor iedereen  die geïnteresseerd is in immaterieel erfgoed en vintage meubilair.

Download hier je exemplaar

Getuigenissenboekje Meurop

Download