Terugblik mobiliteitsevent BEVEE op Dijledonk

dinsdag 20 juni 2023

Met Beevee vond op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni een eerste eMobility- & duurzaamheidsevent plaats op Dijledonk in Rijmenam.

In: ,

Eerste Bonheidense energie- en mobiliteitsmarkt

Het event werd vrijdagavond officieel geopend met een panelgesprek voor ondernemers rond duurzame energie in aanwezigheid van gemeentebestuur Bonheiden en het kabinet van Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Op zaterdag gingen de deuren open voor het grote publiek en ontdekten inwoners en bezoekers in de oude Meurop-gebouwen meer dan 40 elektrische wagens, fietsen en bromfietsen. Ze konden een testritje maken en kennismaken met verschillende initiatieven die de toekomstige circulaire economie een duw in de rug geven, zoals o.a. hernieuwbare energie, deeleconomie en laadtechnologie.

Op Dijledonk 

Dat dit mobiliteitsevenement net op Dijledonk, het herontwikkelingsproject van de oude Meuropsite, werd georganiseerd, is geen toeval. Voor de ontwikkelaars COGIVA-PSR was het een ‘no brainer’ om het evenement op Dijledonk te laten plaats vinden. Er is momenteel, in aanloop naar de herontwikkeling, veel wachtruimte op onze site die we graag ten dienste stellen van lokale initiatieven die aansluiten bij het DNA van Dijledonk. Zo vormt mobiliteit een belangrijke pijler in onze ontwikkelings- en duurzaamheidsvisie voor Dijledonk, een hoofdstuk dat al grondig bekeken werd samen met de gemeente. Zo moet Dijledonk een duurzame en autoluwe woonsite worden met prioritaire aandacht voor de zachte weggebruiker. Ook komen er nieuwe fietsverbindingen, veilige fietsenstallingen, elektrische laadpunten en deelwagens.

Voor Bart Vanmarcke, Schepen van Mobiliteit, moest het een event worden om te inspireren en te proeven van wat elektrische mobiliteit inhoudt: “Voor een groot deel van de bevolking zijn elektrische wagens of andere voertuigen nog onbekend goed. We willen de vooroordelen begraven. Als gemeente Bonheiden-Rijmenam willen wij als voortrekker tonen hoever de elektrificatie momenteel staat.

Op de foto: BEVEE is een initiatief van Schepen Bart Van Marcke i.s.m. Bonheidenaar Tim Briers van Watt’s Next en met de steun van Dijledonk, hier vertegenwoordigd door Paul Cordier. 

Een terugblik op een inspirerend en geslaagd weekend

Panelgeprek rond duurzame energie en mobiliteit

Vlaanderen, België en Europa hebben duidelijke krijtlijnen uitgezet voor het komende decennium en hoe mobiliteit daarin een ware transformatie zal kennen. Sommigen noemen de transitie naar e-mobiliteit de grootste omwenteling sinds paard en kar vervangen werden door de brandstofwagen. Recente cijfers leren ons dat momenteel 18 procent van alle verkochte wagens elektrisch zijn, het gaat dus de goede richting uit”, aldus Bonheidenaar Tim Briers van Watt’s next die als moderator de panelavond met experten kabinet Lydia Peeters, Vlaams Minister van mobiliteit, Jochen De Smet, Voorzitter EV Belgium en Stéphane Jacobs, Transition Manager Clean Power for Transport (Dep mobiliteit en openbare werken) in vlotte banen leidde.  Doordat alle aanwezigen op voorhand hun gerichte vragen en bezorgdheden m.b.t. de omschakeling naar e-mobiliteit konden overmaken aan het expertenpanel, werd het een boeiende avond op maat van de talrijk aanwezige regionale ondernemers en bedrijven.

Elektrische autosalon

De inwoners van Rijmenam-Bonheiden, alsook tal van bezoekers, maakten op zaterdag een ontdekkingstocht van een hele reeks elektrische auto’s waarmee ze ook meteen konden proefrijden.

 Autodelen

We konden kennis maken met organisaties zoals Dégage, Klimaan, Partago, Autopartners Smart, Reduce usecycle… die hun wagens delen in de stad of gemeente en vernamen hoe we er gebruik van kunnen maken zonder in te boeten aan enig comfort.

Repair!

Onze kapotte toestellen en e-bike batterijen hoeven niet direct koers richting recyclagepark in te zetten. Breng ze naar partijen zoals Repair Café en E-battery want het zou heel goed kunnen dat zij deze mits grondig nazicht nieuw leven kunnen inblazen. Tal van bezoekers brachten hun toestellen mee en keerden huiswaarts met een hersteld exemplaar.

 Energie besparen en opwekken thuis

Snel besparen op energie zonder zotte kosten? Øko Store uit Bonheiden toonde ons heel wat zaken om ons daarbij te helpen, van slimme stekkers tot zonnepaneeltjes voor op reis of op kamp.

 Elektrische fietsen en bromfietsen

Op zoek naar een elektrisch alternatief i.p.v. een auto? We hebben via DRW Cylces, Bakfiets Garage, fietsbieb, Bike mobility, Brecr, e-mobile, … een hele mooie reeks elektrische fietsen en bromfietsen die je even makkelijk van punt a naar b kunnen brengen van dichtbij kunnen ontdekken.

Laadinfrastructuur

Of we nu een fiets, bromfiets of auto willen laden, stroom hebben we hoe dan ook nodig.

Laten we dat op een veilige manier doen door het integreren van zonnepanelen en te laden wanneer de stroom het goedkoopst is. We maakten kennis met enkele merken zoals Smappee, Wallbox die op maat van onze laadwensen een oplossing hebben.

Duurzaam afvalbeheer

We zijn in Bonheiden-Rijmenam al volop bezig met het duurzaam beheren van afval, denk aan de recyclageparken, de inzamelpunten en heel wat organisaties die afval een nieuw leven geven. Het was fijn om hen dit weekend aanwezig te hebben op Dijledonk.

Kids aan zet

Terwijl hun ouders luisterde naar een van onze sprekers, konden de kids zich uitleven in het knutselatelier waar ze de mooiste dingen creëren met afval. En als dat nog niet genoeg was, konden ze de benen warm rijden op een afgebakend en fun fietsparcours