De 15 minuten leefwijk: grote ambities met lokale meerwaarde

donderdag 15 april 2021

Dijledonk is dichtbij, maar toch kijken we ver vooruit. Voor de herontwikkeling van een fabriek met een rijk verleden plannen we op de lange termijn. We hanteren daarbij het concept van de ‘15-minutenwijk’ als leidraad.

In: , ,

Dijledonk, een 15 minuten leefwijk.

Het is dus ons doel om Dijledonk op zo’n manier te realiseren dat voor bewoners én omwonenden alle noodzakelijke voorzieningen bereikbaar zijn op maximaal een kwartiertje stappen of fietsen.

Als ontwikkelaar ligt onze focus op toegankelijkheid. De mens staat centraal en die visie leidt tot een efficiënte mobiliteit, bruisende densiteit en levendige diversiteit. Daarom maken we van Dijledonk een buurt voor bezige benen; een buurt met zachte verbindingen voor fietsers en voetgangers. Een warme buurt, met voor iedereen een plekje onder de zon – of in de lommerte van het Dijlepark.

Mobiliteit is hoever je kan gaan in een bepaalde tijd. ​
Toegankelijkheid is hoeveel je kan doen in een bepaalde tijd.

Wonen, werken, bewegen en beleven. Niet toevallig zijn die termen een vast onderdeel van onze communicatie. Ze vloeien voort uit onze ambitie om de buurt te verrijken met een aanbod dat zowel nodig als nuttig is.
Trage verbindingen die vlot aansluiten op het bestaande fietsnetwerk brengen het centrum van Rijmenam nog dichterbij. ’s Ochtends naar de bakker en onderweg even geld afhalen? Kleine moeite. Met nieuwe kantoren en commerciële ruimtes nodigen we op de site zelf ook lokale ondernemers en handelaars uit om zich te vestigen en te ontplooien. Zo vullen we de beschikbare, omliggende diensten aan in het hart van de buurt. Het Dijlepark staat bovendien garant voor recreatie op wandelafstand. Landelijk wonen met de gemakken van de stad? Dijledonk denkt vooruit.

Lessen uit de lockdown

Toegankelijkheid impliceert een brede diversiteit aan voorzieningen binnen een bepaalde leefomgeving. Zo hoeven mensen hun buurt niet uit om te winkelen, te werken, te sporten of te ontspannen. ​Die nabijheid werd tijdens de COVID-19 pandemie een heel tastbare ‘luxe’. Ook de digitale omschakeling kwam in een stroomversnelling en veranderde onze kijk op wonen en werken ingrijpend. Een evolutie waarvan experts dachten dat ze nog jaren zou duren, voltrok zich in enkele maanden. Zulke disruptieve gebeurtenissen luiden een nieuwe manier van leven in.

​Een nieuwe wijk, een nieuwe toekomst

Die nieuwe samenleving draait rond twee belangrijke trends met ronkende titels: “living as a service” en “space as a service”.

Wat betekent dat nu – en later – voor Dijledonk? Enerzijds gaan we elk huis beschouwen als een platform dat toegang biedt tot allerlei aanvullende voorzieningen die het leven gemakkelijker en aangenamer maken. We hebben het dan bijvoorbeeld over deelauto’s, woonassistentie en onderhoudsdiensten.
Anderzijds pakken we werken ook anders aan. Thuiswerk zit ondertussen in de lift, maar kantoren blijven relevant. Ze verplaatsen zich van het stadscentrum naar de rand als coworking of flexplekken. Zo blijven we dichter bij huis voor onze job en daarom hebben we hier net zo goed nood aan diensten zoals een gym, bistro, café of crèche. ​Daar zetten we bij Dijledonk op in.


Notice: Undefined variable: content_block_image in /var/www/html/wp-content/themes/dijledonk/parts/blocks/image.php on line 4

Notice: Undefined variable: content_block_image in /var/www/html/wp-content/themes/dijledonk/parts/blocks/image.php on line 5