Erfgoeddag 2021 zet Meurop in de kijker

donderdag 22 april 2021

20 in 2021. Zoveel jaar bestaat het feest van het cultureel erfgoed al! Op deze feestelijke editie van 24 & 25 april 2021 nemen oude én nieuwe verhalen op ons reconversieproject Dijledonk een bijzonder plaatsje in.

In: ,

Erfgoeddag 2021

Als Open Monumentendag de jaarlijkse feestdag is waarbij onroerend erfgoed wordt opengesteld in het najaar, dan is Erfgoeddag eind april het publieksmoment in Vlaanderen en Brussel voor roerend en immaterieel erfgoed. Het iconische meubelbedrijf Meurop dat tot in 1980 actief was in Rijmenam schreef jarenlang collectieve geschiedenis.

In de golden sixties keek heel het land uit om de kleurrijke en levendige Meurop-folders met haar aantrekkelijke en betaalbare designmeubelen in de brievenbus te vinden. Het Meurop-meubilair van toen en de in Rijmenam geproduceerde ontwerpen van Pierre Guariche ea. zijn vandaag opnieuw erg gegeerd vooral bij vintage liefhebbers.

De projectontwikkelaars PSR-Jan De Nul Group en COGIVA zijn verheugd om in samenwerking met de Gemeente Bonheiden en het creatief collectief Imaginair, een inspirerend én Coronaproof cultureel erfgoedprogramma met als thema ‘De Nacht’ te kunnen hosten op de gebiedsontwikkeling Dijledonk.

Ontdek hier het volledige programma op Dijledonk.

Digitale erfgoedwandeling ‘nacht’ in rijmenam-centrum
I.s.m. Gemeente Bonheiden

Vanaf zaterdag 24 april brengt de Erfgoedwandeling jou en je ‘bubbel’ langsheen 7 historische locaties in Rijmenam-centrum ‘met een verhaal’. En dat mag je heel letterlijk nemen want op elke locatie kan je een QR-code inscannen. Je krijgt dan verrassende ‘digitale’ vertellingen van Jaak Van Assche (ereschepen en bestuurslid Cultuurraad) en Luc Vangeel (voorzitter Heemkring ’t Hoefyser). Samen met een ‘digitale’ Natuurpunt-gids ontdek je onder meer het ‘nachtleven’ van de kerkuil die in de toren van de Sint-Martinuskerk woont.  Ook de rijke geschiedenis van de erfgoedsite Meurop wordt terug tot leven gebracht door de meesterverteller Jaak Van Assche.  Zijn Meurop verhaal is alvast een voorproefje en warme uitnodiging om alle digitale erfgoedverhalen al wandelend te gaan ontdekken.

Opening theatrale expo: Meurop uit de kast
I.s.m. Imaginair

Geïnspireerd door het rijke verleden van de site, doorkruiste Imaginair het land op zoek naar de originele Meurop-meubels, om ze terug thuis te brengen in de fabriek waar ze werden gemaakt. Op Erfgoeddag 2021 ontdek je niet alleen het indrukwekkende brutalistische fabrieksgebouw van architect Hugo Van Kuyck, er is ook de sprekende Meurop-expo. Het thema ‘De Nacht’ ademt verhalen en geheimen. In decors van weleer komt het verleden opnieuw tot leven. Met een Imaginaire touch, heet de tijd van toen je welkom! Voor de theatrale expo ‘Meurop uit de kast’, maakte Imaginair nieuwe beelden bij oude verhalen. Verwacht een expo als een vertelling, met naast echte mensen, ook echte meubels in de hoofdrol. Ze laten de meubels aan het woord, ze brengen ze opnieuw tot leven. Ze gaan op zoek naar de verhalen die in hun geheugen zijn gegrift. Ze verklanken de gesprekken die in hun gezelschap zijn gevoerd. Imaginair en tegelijk theatraal, net zoals het leven zelf. Verwacht een theatrale expo die tot de verbeelding spreekt…

Download: Wandelbrochure | Erfgoeddag 2021

Download hier de wandelbrochure

Download